A Kossuth-díjas Bari Károly kiállítása a Gallery8-ban

A nemrég 65. évét betöltő Bari Károly cigány költő, műfordító, folklórkutató és grafikus tárlata február 9-én nyílt meg a Gallery8 - Roma Kortárs Művészeti Térben.

A Kossuth-díjas Bari Károly a kortárs magyar művészet egyik legsokoldalúbb alakja, kiváló költészete mellett jelentősek a folklórgyűjtései, de maradandót alkotott grafikusként és műforditóként is. 

A munkásságát bemutató kiállítás 2018. február 9. és 2018. május 18. között látogatható a Gallery8 - Roma Kortárs Művészeti Térben (1084 Budapest, Mátyás tér 13.).

A kiállítás kurátora, Dégi János a következő szavakkal üdvözölte a művészt:

Édesapám, Dégi István szerintem nagyon ismerhette a verseit és biztos mondott is belőlük. Néhány sornál nagyon érzem az ő hangját, mikor magát hallgatom. Nekem nagy megtiszteltetés volt az Ön egészen kivételes és tiszta művészetét tanulmányozni és a kiállitást megszervezni. Számomra teljesen érthetetlen, hogy miért nincs jobban jelen Ön a kortárs magyar művészeti életben? Versesköteteit miért nem adják ki újra meg újra? Rengeteg hangoskönyv jelenik meg manapság, miért nem adja ki a gyönyörűen mondott verseit a Hungaroton? Nagyszerű képeiért, grafikáiért miért nem állnak sorba galériák mint hajdanán Gödöllön vagy Párizsban, Berlinben, Strasbourgban? Műforditásairól miért nem tartanak órákat egyetemeken? Miért nincs előadássorozat a Hagyományok Házában a 12 órás cd gyűjteményéből? Neves magyar szinészek miért nem állitanak össze előadóesteket az Ön verseiből évente, kétévente időnként? Miért nem érettségi tétel Bari Károly? Elképesztően nagy hiba Önt kihagyni a főáramlatból, a köztudatból vagy páldául alig informálódni a most karácsonykor megjelent legújabb kötetéről a Csöndről. Talán ennek a sok megválaszolatlan kérdésnek köszönhető a jelenlegi kiállitás. Persze ezt sem támogatták, csak a Gallery8 szűkös keretei között valósulhat meg, amiért nagy-nagy köszönet a galériának. A helynek megfelelően grafikái, képei és különleges képversei kapnak hangsúlyt a falakon miközben műforditásai és egyedülálló cigány folklórgyűjtése is jelen van a kis térben. És természetesen a könyvek! Amit lehetett felvásároltunk antikváriumokból és kiraktuk egy fehér asztalra, hogy mindenki láthassa, forgathassa és olvassa őket. Az interneten megtalálható cikkekből, interjúkból is kiraktunk számos fénymásolt példányt, hogy magával vihesse, aki erre jár. Péntekenként kisérőprogramokat szervezünk, szakavatott személyek tartanak Önről előadásokat a kiállitás ideje alatt. Képzelje, külföldi diákok is fognak ide jönni a Gallery8-ba! Pótlunk kedves Bari Károly, igyekszünk valamit bepótolni mindabból, amit maga megmutatott nekünk, csak mi igazán nem láttuk meg a hosszú évek alatt.
Kissé szégyenkezve de reménnyel telve:

Dégi János